Nieuwste blogs

Kerstmis curd met mandarijntjes

Gebruik de curd als stroop op pannenkoeken, roer een schepje door de yoghurt of kwark. Giet het over ijs of de taart. Of serveer in een klein glaasje met slagroom bij de koffie 😊.

Hoeveelheid: ongeveer 400-500ml

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

 • 125g boter
 • 200g suiker
 • 3kleine mandarijnen of 2 grote
 • 2 eieren
 • 1 eidooier

Bereiden<<<<<<<<
er met het suiker en de sap en de rasp van de mandarijnen in een steelpannetje en roer door elkaar. Verwarm de pan au bain marie tot de boter gesmolten is. Haal het pannetje uit het water, voeg eieren toe en roer goed. Zet de curd weer terug in de bain marie en blijf roeren tot hij dikker wordt. Dat is bij ongeveer 80°C. Dit kan best een tijdje duren. Let op dat het niet gaat koken, want dan krijg je roerei. Dat wil je niet. Als de curd dik genoeg is giet je het (eventueel gezeefd) in een gesteriliseerde pot.

kerstmis curd met mandarijnen<<<<<<<

Karamel appels

Ken je de karamel appels nog uit Duinrell? Heerlijk om je tanden in die krokante laag te zetten. Je kunt ze best een dag van te voren maken. Suiker is sterk hygroscopisch. dat betekend dat het vocht aantrekt. Uiteindelijk zal de suiker dus van de appels af gaan lopen. Vers zijn ze dus het mooist.

Aantal stuks: 5 appels

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten:

 • 5 kleine appels
 • 250g suiker
 • 60g blanke suikerstroop
 • 25ml water
 • voedingskleurstof
 • eventueel decoratie poeders of glitters

Bereiden:

 1. Verwarm water in een pan (niet kokend) en doe hierin kort de appels. Wrijf de appels met een theedoek goed schoon. Als je dit goed doet, krijg je straks een egalere karamel laag, zonder blaasjes.
 2. Prik in de appels een (lolly) stok.
 3. Doe de suiker, de blanke suikerstroop, het water en een paar druppels voedingskleurstof in een klein pannetje. Roer het geheel zachtjes, zodat het suiker oplost.
 4. Ga het geheel dan verhitten tot 150°C. Nu niet meer roeren want dan krijg je suikerkristallen.
 5. Bij 150°C is het water verdampt en kun je de appels door de stroop halen. Pas op, brand je handen er niet aan! Laat de appels uitlekken op bakpapier.
 6. Wil je de appels decoreren, wees dan snel, want de karamel is snel hard. Bestrooi met decoratie poeder of dip de appels in de deco.

Rudolfs rode-neus-rendier peertjes

Stoofperen horen echt bij de Nederlandse herfst/ winter.  Hiervoor zijn de Gieser Wildeman de meest gebruikte perensoort van Hollandse bodem. Stoofpeertjes zijn wam en koud lekker. Ze kunnen als bijgerecht of als dessert geserveerd worden.

Bereidingstijd: 15 minuten bereiden en 60 minuten stoven

Aantal personen: 4

Ingrediënten:

 • 1kg stoofperen
 • 250ml rode wijn of druivensap
 • 75g suiker
 • 1 kaneelstokje
 • 4 kruidnagels
 • 1 laurierblaadje
 • eventueel steranijs
 • eventueel maïzena om te binden
 • eventueel ingemaakte rode kersen (uit pot of blik) of bigarreaux.

Breiden:

 1. Doe de stoofperen geschild, maar met het decoratieve stokje er nog aan, in een pan.
 2. Doe er 250ml rode wijn of druivensap bij. Vul aan met water tot de peertjes onder water staan.
 3. Doe er 75g suiker, 1 kaneelstokje, 4 kruidnagels, 1 laurierblaadje en eventueel steranijs bij. Laat het geheel een uur zachtjes stoven.
 4. Hou je van een gebonden saus, haal dan na het koken de peertjes uit het vocht en bind het vocht met wat maïzena. Giet het sap dan weer terug over de peertjes.
 5. Serveer met kersen of bigarreaux voor een extra kerstig effect.

Glitter en glamour galiameloen

Galiameloenen behoren eigenlijk niet tot de lokale groenten. Ze zijn hierdoor ook niet gebonden aan het seizoen. Toch is meloen volgens Milieucentraal een goede keuze (A). Ze hebben waarschijnlijk een hoge opbrengst per hectare en worden per schip vervoerd. Meloen met ham is een traditioneel voorgerecht met kerst wat eigenlijk niet kan mislukken. En met de eigengemaakte rauwe ham van Slagerij van den Berg toch nog een beetje lokaal.

Aantal personen: 4 tot 8

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

 • 1 galiameloen
 • 8 plakken rauwe ham
 • 1 theelepel honing
 • 2 eetlepels balsamico azijn
 • 5 eetlepels olijf olie (extra vierge)

Bereiden:

 1. Schil en snijd één galiameloen in parten of blokjes.
 2. Wikkel de stukjes in een plak rauwe ham.
 3. Maak een dressing van de honing, balsamico azijn en de olijfolie.
 4. Serveer met een beetje peper en bestrooi met wat munt, bieslook en eetbaar glitterpoeder voor een extra kerstig effect.

Goedleven hachee van Rob en Sophie

Lekker traditioneel en lekker winters. Hachee volgens het Recept van Rob en Sophie. Lees alles over het rundvlees in het blog: Goedleven rundvlees uit Voorhout

Seizoen: Hachee kan je elk seizoen eten, maar smaakt toch het lekkerst in het najaar/ winter bij de stamppot en rodekool.

Aantal personen/ stuks: 8 personen

Bereidingstijd: 20 minuten en minimaal 3 uur stoven

Ingrediënten

 • 1kg uien
 • 1kg doorregen runderlappen
 • 1-2 tl peper
 • 2 – 3 tl zout
 • o,5 tl kardemom
 • 2 slierten foelie
 • Boter op in te bakken
 • 2-4 kruidnagels
 • 2 laurier blaadjes
 • evt. maizena of aardappelzetmeel om te binden

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (Voedingscentrum): 250g groenten, 100g vlees, vis of vleesvervanger (2 eieren, 25g noten of 75g peulvruchten).

Bereiden

 1. Snij de ui in halve ringen. Snij het rundvlees in blokjes.
 2. Meng in een vijzel de peper met het zout, de kardemom en de foelie. Meng de kruiden door het vlees heen.
 3. Zet twee pannen met een dikke bodem op een matig hoge warmtebron en smelt de boter. Bak in de ene pan het rundvlees rondom aan en in de andere pan de uien. Ongeveer 5 minuten.
 4. Doe de uien vervolgens bij het rundvlees en blus het geheel af met water, zodat het geheel net aan onder water komt te staan.
 5. Doe de laurier en de kruidnagel erbij. Als je dit in een koffiefilter vouwt of in een theefilter, hoef je ze naderhand niet zo te zoeken om ze eruit te vissen.
 6. Zet de warmtebron helemaal laag en laat het minimaal 3 uur met deksel erop stoven. Langer mag ook.
 7. Als het vlees gaar is dan kun je, de jus nog iets binden met maïzena of aardappelzetmeel.

IMG_7682

IMG_7687

visie en missie

Volg mij 🙂

Wil je meer lezen? Door je e-mail adres in te vullen op mijn website, ontvang je automatisch bericht als ik een nieuwe blog heb geplaatst. Dit is ongeveer 1x per maand. Of volg me op Facebook en Instagram.

Goedleven rundvlees uit Voorhout

Steeds meer mensen worden flexitariër. Vanuit humaan oogpunt, vanwege gezondheidsredenen of misschien omwille van het milieu. Sophie van den Berg merkt dat heel goed in de winkel. Want bij Slagerij Van den Berg wordt het steeds drukker…. Huh?! Blijkbaar willen we de paar dagen dat we wel vlees eten, goed vlees eten. We willen weten waar het vandaan komt en we willen dat de dieren het goed hebben gehad. Voor dit blog trek ik mijn laarzen aan en kom ik erachter hoe de kringloop van Slagerij Van den Berg er uitziet.

Grilworst van Slagerij van den Berg

Doe mij maar een half onsje dun gesneden

Altijd als je naar binnen kijkt bij Slagerij Van den Berg is het druk. Met een verbazingwekkende snelheid wordt de ene na de andere klant geholpen. Wie is er dan aan de beurt? Het werkt niet op volgorde van nummer. In overleg wordt er altijd wel iemand naar voren geschoven. Je hoeft nooit lang te wachten. Ook al bestelt de oudere dame voor je van alle soorten vleeswaren een half onsje, dun gesneden. Of wil die andere mevrouw dat de slager de vetrandjes van het vlees afsnijdt. Tevergeefs doet Rob een poging uit te leggen, dat dat echt heel zonde is van het vlees. Maar hij doet het wel. Ondertussen staan er een aantal kinderen luidruchtig in de pannen te roeren in het mini keukentje en iedereen bemoeit zich met iedereen als de roddels van het dorp de revue passeren. Er is geen tijd om je sociale netwerk op je mobiel te checken tijdens het wachten. Want jouw sociale netwerk is ‘alive and kicking’ bij de slager!

‘Anders nog iets?’ ‘Ja nog een stuk grilworst graag. Doe eigenlijk maar een hele.’ Want de grillworst is nergens lekkerder. In sommige families kun je beter met een grilworst van Slagerij Van den Berg aan komen, dan met flesje wijn.

Voor het blog met

Het vlees in de vitrine bij Slagerij Van den Berg is verantwoord toch? Vandaag drink ik koffie bij Sophie, de vrouw van de slager. Ik vraag haar het hemd van het lijf en ze heeft bijna overal een antwoord op. De antwoorden die ze niet heeft, krijg ik later door ge-appt. Vervolgens trek ik mijn laarzen aan voor een kijkje in de stal bij Rob.

Rund van Slagerij van den Berg Voorhout

Wat voor een vlees zit er in de kuip?

Eigenlijk is Rob van den Berg slager. Een uit de hand gelopen hobby zorgt ervoor dat hij ook zo’n beetje boer is. Ik ontmoet hem zondag in de stal in de Elsgeesterpolder. Er lopen nog drie banjers in overall en laarzen rond. Zwarte vegen op hun gezicht en een ontzettend ondeugende glimlach. Rob zijn vader hield op dit stukje land al koeien. Rob vertelt dat ze vroeger gewoon naar de markt in Leiden gingen om een koe te kopen. Tegenwoordig wordt er in onze streek nog maar weinig vee voor vlees gehouden. Bovendien, geeft Rob aan, dat hij precies wil weten ‘wat voor een vlees hij in de kuip heeft’. Hij vind het belangrijk dat de koeien in alle rust groot en sterk kunnen worden. En dat dat zo veel mogelijk op de natuurlijke wijze met natuurlijke voeding gebeurt. Want dat proef je! Dit weet je pas zeker als je je eigen vee hebt. De passie voor goed vlees, heeft er toe geleid dat Rob zo langzamerhand niet meer genoeg heeft aan de huidige stal in de Elsgeesterpolder.

Kalven

De koeien van Rob van den Berg staan nietsvermoedend te grazen in de weilanden van Voorhout. De trein van en naar Leiden dendert met enige regelmaat langs. Het zijn geen originele dikbillen. Die zijn dusdanig doorgefokt dat ze nog maar nauwelijks op hun poten kunnen staan. Rob heeft zogezegd ‘luxe koeien’. Op het moment is hij bezig met een ras uit Frankrijk dat op de natuurlijke wijze kan kalveren. De bevruchting vindt  ook op de natuurlijke manier plaats. De kinderen van Rob hebben ieder een kalf toegeëigend. Vol trots worden ze aan me geshowd. Het kalf is zo gewend aan de kinderen dat de jongens gewoon op de rug van de koe kunnen klimmen. Rob kijkt er naar en schudt lachend zijn hoofd. Ik vraag of ze het niet zielig vinden als hun koe uiteindelijk wordt geslacht. Ja zegt de jongste, dat vindt hij wel zielig. Gelukkig gaan de koeien zes jaar mee en dat duurt nog onvoorstelbaar lang voor de jongens.

84D2D901-2F3D-40CC-A668-1C3F21DA0FA9

Stallen

Koeien zijn graag buiten. Maar als het te koud of te nat wordt, gaan de dieren op stal. De ruimte in de stal is lastig in cijfers uit te drukken. Dat is namelijk afhankelijk van de grootte van het dier. Bovendien wisselen de dieren nog wel eens van plek en kunnen ze regelmatig even naar buiten. In een groot deel van de stal is daglicht aanwezig. De dieren staan op een dichte vloer met stro.

Voeding

De kalfjes blijven de hele zomer bij de moeder in de wei. Daar drinken ze moedermelk. Net als voor baby’s, is dit ook voor het kalfje het beste. Hierdoor krijgt het antistoffen van de moeder mee en groeit het tot een sterk dier. Verder eten de dieren het gras van het land. Met de juiste certificaten mag Rob van den Berg straks zelf spuiten tegen onkruid.  Om het zoveel mogelijk biologisch te houden, wordt dit dan alleen op de plaatsen gedaan waar er overlast van onkruid is. Naast gras worden de dieren bijgevoerd met oud brood,  groenteresten uit de streek en als dat niet meer genoeg is met geperst voer.

Gezondheid

Sophie herinnert zich dat er vroeger in de stallen bij haar ouders veel meer antibiotica werd gebruikt. Vooral om ziekten te voorkomen. Dat was heel gebruikelijk in die tijd. Nu wordt er steeds meer uitgegaan van het natuurlijke afweersysteem van de dieren zelf. Net als bij mensen, wordt het alleen toegediend als het eigen afweersysteem niet voldoende is. Het antibiotica moet het lichaam volledig uit zijn voordat het dier geslacht wordt. Een slager herkent vlees met antibiotica meteen. Dit is niet lekker. Een kwaliteitsslager zal dit dus niet gebruiken. Als een biologische koe, meer dan drie keer met antibiotica is behandeld, dan mag het niet meer als biologisch worden verkocht. Het krijgt dan bijvoorbeeld twee sterren in plaats van drie.

Hormonen mogen in Nederland niet gebruikt worden als dit voor de groei van het dier is. Wel mag dit als geneesmiddel gebruikt worden bij ziekten. Mogelijk zit hier wat ruimte, waardoor boeren het misschien wat makkelijker gebruiken. Elke dag dat een koe op stal staat, kost het namelijk geld voor de boer. Net als met antibiotica, herkent een slager hormonenvlees direct. De kwaliteit is veel minder. Daarom wil Rob ook liever geen vlees van vreemde boeren. De koeien van Rob van den Berg worden niet opgejaagd met hormonen. Een koe is 5-6 jaar oud als ze naar de slacht gaan.

Over smaak valt niet te twisten

Sofie vertelt dat ze in het begin moest wennen aan de smaak van het vlees van Rob van den Berg. Toen ze elkaar net leerden kennen, maakte Rob rundvlees voor haar klaar. Dat smaakte anders dan bij haar ouders thuis. Ze moest zich natuurlijk niet zo aanstellen van Rob ;-). Maar het klopte wel. Bij Sofie thuis hielden ze namelijk stieren voor het rundvlees. Van den Berg gebruikt alleen de koeien voor het rundvlees. ‘Je moet dan als slager niet ineens stierenvlees verkopen,’ zegt Sophie. Dat zijn de Voorhouters niet gewend. Noordwijkerhouters daarentegen zijn juist wel weer gewend aan stierenvlees. Want daar zit een slager die alleen stierenvlees verkoopt.

Feiten en cijfers

De schijf van vijf adviseert aan eiwitten per dag: 100 gram vlees of  vis of 25 gram ongezouten noten of  125g peulvruchten of 2 eieren.  Voor kleine kinderen is de helft voldoende (2). Het voedingscentrum adviseert om niet dagelijks vlees te eten. De huidige vleesconsumptie is voor mens, dier en milieu niet houdbaar. Toch werd er in 2016 in Nederland gemiddeld bijna de helft meer vlees gegeten dan aanbevolen (3). De hoeveelheid vlees die we in Nederland aten nam een hele tijd af, maar is in 2016 gelijk gebleven.

Het Beter Leven keurmerk is een Nederlands keurmerk ingesteld door de dierenbescherming. Wist je dat het Beter Leven keurmerk werkt met sterren? Hoe meer sterren er ingekleurd zijn, hoe diervriendelijker het vlees is. 2 sterren is ongeveer gelijk aan scharrelvlees. 3 sterren is ongeveer gelijk aan biologisch vlees. Er is afgesproken dat per januari  2016 alle grote supermarkten alleen nog vlees met minimaal 1 ster verhandelen. Heb jij er wel eens op gelet? Het Beter Leven Keurmerk heeft dankzij de supermarkt een enorme spurt gemaakt. De lat voor boeren om om te schakelen naar meer diervriendelijkheid lag met dit sterrensysteem niet meteen ‘te’ hoog. Waardoor het voor boeren gemakkelijker was om de eerste stap naar 1 ster te zetten. Ook voor de consument bleef de prijs van het vlees hierdoor acceptabel.

Totaal gingen we in 2016 in Nederland 26% meer voedsel kopen met een duurzaamheidskeurmerk. Vooral het keurmerk Beter Leven groeide dus. Met meer dan 99%. 2016 is ook het jaar dat ‘diervriendelijk vlees’ is uitgeroepen tot de meest irritante uitdrukking door het Nederlands Taal Instituut.

Door de sterk groeiende vraag naar biologisch in binnen- en buitenland neemt de behoefte aan groei van het biologische areaal in Noordwest Europa sterk toe. Nederland loopt qua aandeel van biologische landbouw fors achter ten opzichte van de rest van Europa; 3,1% tegenover gemiddeld 6,2% in de rest van de EU-landen. (7)

Er wordt geschat dat ongeveer 4 tot 5% van de Nederlandse bevolking vegetarisch is. Ongeveer 1% hiervan is zelfs veganistisch. Dat betekent dat je helemaal geen dierlijke producten gebruikt. Dus ook geen ei, geen melk, geen kaas en geen leer. Flexitariërs zijn mensen die niet dagelijks vlees of vis eten. Dit doen ongeveer 60% van de Nederlanders. 50% van der Nederlanders eet zelfs maar drie of nog minder dagen vlees. (8)

Hachee van Slagerij van den Berg Voorhout

Welk keurmerk krijgt het vlees van Slagerij van den Berg?

Je zou denken dat met al die promotie om minder vlees te eten, het slechte tijden zijn voor de slager. Niets is minder waar voor Van den Berg. Door de campagnes rondom minder vlees eten en het gebruik van ‘diervriendelijk’ vlees, is het bij Van den Berg juist drukker geworden. Want de dagen dat we wel vlees eten, eten we graag ‘goed’ vlees.

Slagerij Van den Berg is een ‘Gildeslager’. Deze naam mag je dragen als je een belangrijk deel van het aanbod zelf produceert. Bij Van den Berg is dit tussen de 80% en 90%. Het vlees draagt verder geen keurmerk. Keurmerken vragen om een uitgebreide administratie. Dat moet ook wel, want je moet je keurmerk wel aantoonbaar kunnen maken. Mijn ervaring is dat koks liever in pannen roeren, bakkers staan liever met hun kop in de deegkuip en slagers staan liever achter het hakblok. Grote bedrijven kunnen de administratie rondom keurmerken overlaten aan kwaliteitsmanagers. Voor kleine bedrijven is dit lastiger. Een klein bedrijf kan dus gerust wel aan het keurmerk voldoen, maar doordat het niet voldoende aantoonbaar is, mag het keurmerk niet dragen.

Voor dit blog kijk ik naar de meest voorkomende keurmerken. Scharrelvlees is ongeveer gelijk aan het Beter Leven keurmerk met 1 of 2 sterren. Biologisch vlees is ongeveer gelijk aan het Beter Leven Keurmerk 3 sterren. Voor biologisch geldt als extra norm, dat het voer ook volledig biologisch moet zijn (1,2). Het is lastig om concrete normen te vinden voor de verschillende typen vlees. De website van het voedingscentrum meldt andere feiten dan de website van de dierenbescherming. Bovendien beperken de websites zich voornamelijk tot termen als ‘minder’, ‘ongeveer’ en ‘minstens’.

Tabel keurmerk Slagerij van den Berg Voorhout

Met deze feiten op een rijtje, denk ik dat Voorhout met een goed geweten vlees kan blijven eten. En vooral lekker vlees. Van Sophie krijg ik een kilo rundvlees meer naar huis om hachee van Sophie en Rob te maken. Speciaal voor mijn volgers het recept online: Goedleven hachee van Rob en Sophie

Rob en Sophie, bedankt voor de openhartigheid, jullie tijd en het recept.

Met de groe(n)ten uit Voorhout,

To Maat.

visie en missie

Bronnen

 1. https://beterleven.dierenbescherming.nl/
 2. Voedingscentrum
 3. Wakkerdier.nl
 4. www.Skal.nl
 5. Katja Logatcheva, Wageningen University & Reasearch, Monitor Duurzaam Voedsel 2016,
 6. Ida Terluin, David Verhoog, Hans Dagevos, Peter van Horne en Robert Hoste, Wageningen University & Reasearch,Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2016,
 7. Bionext, trendrapport 2016, Ontwikkeling biologische landbouw en voeding Nederland, oktober 2017
 8. Nederlandse Vegetariersbond, Sytske de Waart, CONSUMPTIECIJFERS EN AANTALLEN VEGETARIËRS, Maart 2017

Sinterklaassoep met wortel en appeltjes van oranje

Op Sinterklaasavond eet waarschijnlijk iedereen boerenkool. Maar als je blijft zitten met alle wortelen voor Americo, dan heb ik hierbij een heel goed recept Sinterklaassoep met wortel appeltjes van oranje voor de drie weken die aan het grote feest vooraf gaan. De soep is heel aangenaam smaakvol en makkelijk te maken. De smaakcombinatie met sinaasappel maakt het spannend. 

 

seizoen: wortels komen ongeveer tussen juni en november uit de Hollandse grond

aantal personen/ stuks: 4 personen

bereidingstijd: 35 – 45 minuten

Ingrediënten

 • 700g bospeen
 • 2el (zonnebloem) olie
 • 1 ui
 • 2 eetlepels geraspte verse gember wortel
 • 750ml hete groenten bouillon
 • sap van 1 sinaasappel
 • eventueel: hazelnoten voor garnering en brood voor erbij

Verse gemberwortel  kun je bij aankoop in grove tenen snijden en invriezen. Schil en rasp het teentje voor gebruik als het nog bevroren is. Dat gaat het makkelijkst.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (Voedingscentrum): 250g groenten, 100g vlees, vis of vleesvervanger (2 eieren, 25g noten of 75g peulvruchten).

Bereiden

 1. Maak de wortels schoon snij ze grove stukken en snipper de ui.
 2. Bak de ui en de wortel op een matig vuur aan in de olie.
 3. Voeg de gember toe samen met de bouillon. Breng aan de kook en laat 20 minuten koken.
 4. Haal de soep van het vuur en pureer de soep met een staafmixer glad.
 5. Zet de soep weer op het vuur en voeg de sinaasappelsap toe. Voeg eventueel wat extra water of bouillon toe als de soep te dik is.
 6. Serveer met een handje vol geroosterde hazelnoten boven op en een goed stuk brood.

Algemene informatie

Naam: Oerwortels hadden alle kleuren, donkerpaars, wit, geel, rood, behalve oranje. Het verhaal gaat dat als eerbetoon aan Willem van Oranje men in de 17de eeuw de gele wortel verder is gaan veredelen naar oranje. De wortels met de meest diepe oranje kleur, bevatten de meeste bèta caroteen.

Milieu klasse: van mei tot december hebben wortels Milieu klasse A. Ze komen dan uit Duitsland, Frankrijk, Israel, Nederland of Spanje.

Moestuin: Wortels zaai je in april, mei of juni buiten. Oogsten kan van augustus tot december

Bereiden: Meest gebruikelijk is om wortel rauw te eten of te koken.

Variatie: wortels kun je rauw eten, koken, grillen, stomen, roerbakken etc.

 

Download het recept als PDF om op te slaan of te printen:  Sinterklaassoep met wortel en appeltjes van oranje

visie en missie

 

Volg mij 🙂

Wil je meer lezen? Door je e-mail adres in te vullen op mijn website, ontvang je automatisch bericht als ik een nieuwe blog heb geplaatst. Dit is ongeveer 1 / 2x per maand. Of volg me op Facebook en Instagram.